Siguranță alimentarăȘtiri

23 de țări din întreaga lume se confruntă cu crize alimentare acute

Sursa: World Food Program

Douăzeci și trei de țări din întreaga lume se confruntă cu crize alimentare acute, iar insecuritatea alimentară în aceste state este de așteptat să crească în următoarele trei luni, avertizează Programul Alimentar Mondial și Organizația pentru Alimentație și Agricultură, două agenții specializate din cadrul Națiunilor Unite.

Cele mai mari probleme sunt pe continentul african, unde sunt localizate 16 din cele 23 de țări care se confruntă cu crize alimentare. În același timp, nicio țară din Europa sau Oceania nu este inclusă în lista.

Degradarea nivelului securității alimentare în aceste țări este cauzată de o serie de factori, variind de la conflicte la probleme economice provocate de pandemia de coronavirus, ori din cauza intensificării frecvenței și gravității dezastrelor naturale.

Potrivit agențiilor ONU, cele mai multe persoane care se confruntă cu insecuritate alimentară este Republica Democrată Congo, unde se estimează că sunt peste 27 de milioane de oameni în această situație. Țara este afectată de mai multe decenii de conflicte, dezastre naturale, epidemii și corupție. Totuși, se preconizează că în următoarele luni s-ar putea înregistra o îmbunătățire a situației în această țară datorită unei potențiale redresări economice.

De asemenea, situația securității alimentare în Etiopia și Madagascar s-a degradat masiv în ultimele luni, cele două țări fiind într-o situație critică din acest punct de vedere. În Etiopia, ca urmare a impactului conflictului din zona Tigray, se estimează că, până la finalul acestui an, aproape o jumătate de milion de oameni vor fi afectați foamete. În același timp, aproape 30.000 de persoane din Madagascar riscă să confrunte cu o lipsuri cronice de alimente din cauza secetei.

Yemen, scena unui conflict civil sângeros încă din 2015, continuă să fie una din țările din lume cu cea mai dezastruoasă situație în ceea ce privește securitatea alimentară. Mai mult, cum pacea pare să fie aproape imposibil de atins în această țară, agențiile ONU estimează că Yemenul va continua să se confrunte cu o criză alimentară.